ULTIMELE STIRI!

“De câte ori trebuie să-ţi spun…” | Costel Oglice

Mesajul pe care îl trimitem fie în scris, fie oral, atât copiilor cât şi celor dragi, poate avea un efect pozitiv sau negativ după felul în care spui ceea ce spui. Atunci când mesajul este verbal, tonul şi structura propoziţiei are efecte diferite, potrivit cu densitatea vocii. Ea poate fi rugativă sau imperativă şi, de multe ori, nu cuvintele contează, ci ceea ce înţelege celălalt. Multe probleme ar putea fi rezolvate în familiile noastre dacă s-ar înţelege felul de comunicare. Chiar copiii când sunt mici, înainte de a vorbi, ei răspund vocii noastre, potrivit cu mesajul pe care-l înţeleg. Copiii doresc să fie implicaţi în ceea ce noi ca adulţi facem. Aceasta îi va face pe copii să înţeleagă cerinţele adulţilor. Mânia nu este modul de a controla, ci ea te va controla. Modul de a controla purtarea copilului este ca fiecare neascultare să aibă consecinţe.

De pildă, în loc să spui: “Nu te mai bate cu fratele tău! Dacă te prind că îl mai loveşti te trimit în cameră”, întreabă: “de ce dai în fratele tău? Te-a lovit el întâi? Chiar dacă este aşa nu pot să te las ca tu să-l loveşti înapoi. Nu aşa se rezolvă problemele. Hai să discutăm.” În loc să spui, “pune-ţi centura de siguranţă, sau te las acasă!”, mai bine îi spui: “ştiu că nu este confortabilă centura, dar este necesară pentru că este periculos şi este spre binele tău.” În loc să spui: “eşti un egoist, vrei să mănânci toţi biscuiţii, nu te gândeşti decât la tine”, spune: “biscuiţii sunt aşa de buni şi cred că vrei să-i mănânci pe toţi, dar trebuie să laşi şi pentru fratele tău şi nu este bine să-i mănânci pe toţi odată.” În loc să spui: “ia doctoriile că nu mori”, poţi să-i spui: “îmi dau seama că nu îţi plac doctoriile, dar acestea te vor ajuta să te faci bine şi, dacă bei un pahar cu suc, te vei simţi mult mai bine.” În loc să spui, “opreşte-te şi nu mai chinui pisica (căţelul)! Cum poţi fi aşa de rău?”, spune: “poartă-te frumos cu animalele (cu jucăriile), pentru că aceasta arată că ai înţeles ce înseamnă bunătate”.

Calmul tău sau mânia ta se va transmite în felul cum vorbeşti şi cum menţii o conversaţie. Tensiunea vieţii, alergările în urgenţa timpului fac să uităm că vorbele noastre pot afecta în timp şi în spaţiu relaţiile cu copiii sau cu cei dragi. În general copiilor le place să răspundă şi vor să facă pe placul părinţilor. Când cererea părinţilor este spusă pe un ton mânios, atunci ei înţeleg că trebuie să se conformeze. Dar dacă vorbeşti cu respect şi cu acelaşi ton de fiecare dată, fără ca să dai ordine, copilul răspunde cu plăcere.

A nu vorbi cu respect, atât faţă de copiii cât şi faţă de familie, te va face în primul rând pe tine să suferi, căci ţi se va răspunde cu acelaşi fel de vorbire, problemele nu se vor rezolva, tonul vocii se va ridica tot mai mult, crezând că aşa vei dobândi control, dar de fapt mânia ajunge să te controleze. O conversaţie plăcută în familiile noastre aduce un rezultat benefic pentru dezvoltarea unei comunicări corecte, care va aduce armonie în relaţiile noastre. Răbdarea părinţilor aduce ascultarea copiilor. Răbdarea partenerului îl face pe celălalt să asculte şi să aprecieze bunătatea celuilalt.

Noi toţi vrem să fim ascultaţi şi lucrurile să meargă bine, dar fiecare aşteaptă ca celălalt să-l asculte sau să aibă cuvinte blânde şi dulci. Iniţiativa trebuie să pornească de la fiecare din noi, să menţinem respectul şi dragostea în vorbirea noastră, arătând că avem răbdare unul cu altul, înţelegere şi respect. Atunci nu vom ajunge la întrebarea: “de câte ori trebuie să îţi spun acelaşi lucru?!” De multe ori repetăm aceleaşi lucruri fie copiilor, fie partenerului şi parcă simţi că eşti invizibil, nu te aude nimeni, nu te vede nimeni şi ai vrea să strigi: “stai jos şi ascultă-mă!”

Oricât te-ai agita şi cât ai vorbi de mult, dacă nu ai câştigat încrederea celuilalt să te asculte, să nu fie nevoie să te repeţi de prea multe ori, înseamnă că undeva ai pierdut legătura în comunicare şi în relaţia ta fie cu partenerul, fie cu copiii. De mule ori unii vor să atragă atenţia celorlalţi, jignindu-i şi, uneori reuşesc. Aceasta însă nu este o rezolvare de a restabili relaţia, ci este o mânie necontrolată. . Dacă simţi în fiecare dimineaţă, când copiii pleacă la şcoală sau soţul la serviciu, că trebuie să repeţi acelaşi lucru, să vă despărţiţi ţipând unul la altul fără să vă sărutaţi, fără să vă rugaţi, deja comunicarea este întreruptă şi trebuie să restabileşti încrederea celorlalţi de a te asculta.

citeste mai mult: https://moldovacrestina.md/comunicarea-cu-copiii/#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=comunicarea-cu-copiii

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (5839 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: