ULTIMELE STIRI!

Când tăcerea nu înseamnă dragoste

Asociem adesea divorţul cu nefericirea unor adulţi care decid în mod reprobabil să o ia pe drumuri separate. Pentru Noora și Ali însă, divorţul a fost scăparea dintr-un coşmar al violenţei domestice și abuzurilor, în care au fost aruncate la o vârstă fragedă de propria familie.

Noora Al Shami s-a născut în 1978 în Yemen, într-o cultură în care femeile nu au dreptul să-şi pună întrebări sau să se opună deciziilor pe care bărbaţii le iau în dreptul lor. Mama ei fusese forţată să se căsătorească la nouă ani, prin urmare nunta ei, atunci când avea doar 11 ani, nu părea ceva ieșit din comun. Un verișor îndepărtat, de trei ori mai în vârstă decât ea, s-a oferit să o ia de soţie. Banii primiţi pentru ea urmau să asigure traiul familiei pentru multe luni.

Noora își amintește fericirea celor trei zile de nuntă, în care a îmbrăcat rochii cum nu mai purtase niciodată. Muzica, dansurile, cadourile și decorul feeric din orașul-port Al-Hudayah erau nemaivăzute. Mai marcantă a devenit însă curând teroarea de după nuntă, atunci când a rămas singură cu soţul ei. A reușit mai mult de o săptămână să îl evite, dar apoi a fost forţată să-și îndeplinească datoria de soţie. A ajuns de urgenţă la spital în acea noapte, dar nimeni nu a luat atitudine după ce a fost stabilizată. A fost trimisă acasă cu soţul ei, unde abuzurile au continuat.

În doar un an, Noora a pierdut două sarcini. La 13 ani l-a născut pe primul ei băiat, Ihab. Un an mai târziu a născut-o pe Ahlam, iar la 15 ani, pe cel de-al doilea băiat, Shibab. Toate sarcinile au fost cu probleme, agravate de bătăile soţului ei.

După zece ani de abuzuri cumplite, în care și copiii ei au fost răniţi și duși de urgenţă la spital, Noora a auzit de un program al Oxfam care ajuta femeile victime ale violenţei domestice. A reușit să ia legătura cu un avocat și, după eforturi îndelungate, a reușit să și divorţeze. Liberă de abuzurile soţului, Noora s-a lovit de dificultatea de a avea grijă de una singură de cei trei copii și de părinţii ei în vârstă.

S-a angajat ca menajeră, iar seara mergea la cursuri pentru a termina liceul. Trebuia să suporte zilnic hărţuirea vecinilor, care o considerau o femeie stricată pentru că divorţase. Le-a povestit unora despre traumele fizice și psihice pe care le îndurase, din dorinţa de a preveni suferinţe similare.

După ani de eforturi, Noora a devenit profesoară și a început să militeze pentru schimbarea legislaţiei. A reușit chiar să ia cuvântul în parlamentul de la Sana’a, pentru a susţine votarea legii de interzicere a căsătoriilor cu minore.

„Vreau să-mi fac vocea auzită și să schimb viaţa femeilor din Yemen. Femeile nu trebuie să fie victime. Am suferit violenţă domestică, dar acum spun tot ce am de spus. Refuz să trăiesc sub ruinele trecutului meu.”[1]

Ali Nujood s-a născut cu 20 de ani mai târziu decât Noora, dar soarta fetiţelor nu se schimbase în Yemen. La doar 10 ani, Ali a fost căsătorită forţat cu un bărbat de trei ori mai bătrân decât ea. Familia ei, formată din tată, două soţii și 16 copii, trecuse deja prin răpirea uneia dintre fete și violul alteia. Căsătoria părea cea mai sigură opţiune pentru Ali. În plus, banii primiţi prindeau foarte bine familiei.

Viaţa de soţie nu a fost diferită de cea a Noorei și abuzurile nu au întârziat să apară. La scurt timp după nuntă, Ali a folosit un pretext pentru a se întoarce acasă și a cere ajutorul familiei, dar rugăminţile ei disperate au fost ignorate. Până și mama ei a considerat că îi este mai bine măritată, în ciuda suferinţei. Cea de-a doua soţie a tatălui a sfătuit-o, în schimb, să divorţeze…

CITESTE MAI MULT: https://semneletimpului.ro/we-like/cand-tacerea-nu-inseamna-dragoste.html

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (5839 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: