ULTIMELE STIRI!

Raport ONU: Un nou val de atacuri teroriste ar putea avea loc până la sfârșitul anului

Deși „califatul” grupării Statul Islamic s-a prăbușit, ameninţarea grupărilor extremiste islamiste rămâne încă ridicată, iar liniștea de după atacurile teroriste ar putea fi una temporară, existând posibilitatea unui nou val de atacuri înainte de finalul anului, avertizează un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Raportul face o evaluare sumbră cu privire la răspândirea globală a mișcărilor teroriste, indicând că există un risc ridicat ca liderii Statului Islamic să „se adapteze, să se regrupeze și să creeze condiţii pentru o eventuală reînviere” în Irak și Siria, unde au suferit o înfrângere militară zdrobitoare. De asemenea, deși nu se mai bucură de finanţarea din trecut, gruparea caută modalităţi de a iniţia sau facilita atacuri internaţionale, inclusiv unele care „să exacerbeze diviziunile și tulburările” din statele Europei.

Autorii raportului se declară îngrijoraţi cu privire la cei 30.000 de străini plecaţi să apere „califatul”, și care ar putea să fie încă în viaţă. „Unii se pot alătura Al-Qaida sau altor grupări teroriste care ar putea să apară. Unii ar putea deveni lideri sau radicaliști”, arată raportul, care se bazează pe informaţii livrate de agenţiile de informaţii ale statelor membre ONU.

Radicalizarea „deţinuţilor afectaţi de sărăcie, marginalizare, frustrare şi violenţă” reprezintă un alt motiv de îngrijorare, întrucât, potrivit raportului, „programele de deradicalizare nu s-au dovedit pe deplin eficiente. Luptătorii cei mai radicalizaţi, care au primit condamnări mai mari, încă nu se apropie de perioada de eliberare. Ei rămân periculoși și continuă să reprezinte o provocare, atât în interiorul sistemului penal, cât și în afara lui”.

Aproxiamtiv 6.000 de cetăţeni europeni au călătorit în Irak și Siria, cu scopul de a se alătura ISIS sau altor grupări teroriste, o treime dintre aceștia fiind uciși, iar o altă treime stabilindu-se în regiune sau călătorind în alte state. Cel puţin 2.000 dintre aceștia au revenit în Europa, spun experţii ONU.

De asemenea, statele Europei nu-și doresc repatrierea cetăţenilor plecaţi să sprijine grupări teroriste și nu știu dacă vor putea urmări penal pe cei care se întorc acasă. Administraţia Trump a făcut presiuni asupra ţărilor europene pentru a-și prii cetăţenii care au luptat pentru gruparea jihadistă. „Vrem ca Europa să ia mii de luptători ISIS. Vom vedea dacă o face. dacă nu se conformează, probabil va trebui să-i lăsăm liberi în Europa”, a declarat recent președintele american. În prezent, aproximativ 800 de luptători ISIS care provin din Europa sunt reţinuţi în nordul Siriei de Forţele Democratice Siriene ajutate de SUA.

https://semneletimpului.ro/international/terorism/raport-onu-un-nou-val-de-atacuri-teroriste-ar-putea-avea-loc-pana-la-sfarsitul-anului.html

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (4983 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: