Reclame
ULTIMELE STIRI!

Vârsta „perfectă” pentru divorţul părinţilor nu sosește niciodată

„Dacă sunt onestă – până în punctul în care să devin vulnerabilă – aș spune că separarea părinţilor poate distruge lumea unui copil. Îţi distruge toate iluziile despre un loc care ar trebui să fie unul al siguranţei și stabilităţii: casa ta, familia ta”, afirmă jurnalista Rhiannon Lucy Cosslett, care a trăit experienţa devastatoare a divorţului parental pe când avea 11 ani.

Un divorţ poate schimba toate datele cunoscute, năruind universul tihnit al copilăriei, în care se insinuează brusc un șirag de realităţi străine și derutante, scrie Cosslett. Prima care se fisurează este încrederea în relaţii, în fericire, în stabilitatea familiei. Părinţii apar copilului într-o altă lumină – în șocul despărţirii, pe care-l trăiesc din plin, aceștia își vor cenzura mai puţin sentimentele negative; vor fi furioși, răzbunători sau deprimaţi, iar resursele emoţionale care să le permită să se ocupe de nevoile copilului vor atinge un nivel foarte scăzut. Pentru că divorţul implică multă singurătate pentru cei prinși în centrifuga lui, iar copiii sunt întotdeauna victime colaterale.

Cosslett mărturisește că s-a luptat cu depresia și anxietatea de-a lungul adolescenţei și maturităţii și crede că separarea părinţilor a fost evenimentul major care a activat aceste perturbări ale sănătăţii ei mintale. Sechelele despărţirii au continuat să o însoţească pe termen lung, deși, în cuvintele ei, a fost un copil „norocos”. A păstrat o relaţie bună cu ambii părinţi și a avut parte din plin de iubirea și susţinerea lor. De-a lungul vremii, a fost martoră la seismele altor familii, în care violenţa, infidelitatea și conflictul semnau pe fiecare pagină a căsniciei, și și-a dat seama cât de nefericiţi erau și copiii care rămăseseră prinși în acest univers familial profund pervertit.

Totuși, punctează Cosslett, nu există nicio cale pentru ca divorţul părinţilor să nu te rănească și să nu îţi lase cicatrici pe care le porţi în tine mult după ce copilăria a apus. Durerea nu este opţională, dintr-un motiv simplu, scrie jurnalista: „Familia este fundamentală. Te modelează pe viaţă. Divorţul este o fantomă de care copiii se tem – omul negru, monstrul de sub pat. Este o cerere scrisă către agenţia de sprijinire a copilului sau mama ori tatăl vitreg agăţaţi de braţul părintelui tău.”

În articolul său, Cosslett povestește că adesea oamenii i-au spus că șocul trăit la divorţul părinţilor a fost cu atât mai mare cu cât vârsta ei era una „nepotrivită” pentru acest eveniment.

Jurnalista nu poate confirma că divorţul ar fi fost mai puţin devastator dacă s-ar fi produs într-o altă etapă a vieţii ei, amintește că sunt studii care spun că sunt intervale de vârstă în care despărţirea părinţilor dăunează chiar mai mult sănătăţii mintale a copiilor decât o face deja în mod obișnuit.

Cea mai critică vârstă pentru a asista la divorţul parental

Separarea părinţilor are mai mare probabilitate de a afecta sănătatea mintală în copilăria târzie și în adolescenţa timpurie, a arătat primul studiu major care a evaluat impactul emoţional al divorţului asupra copiilor.

Realizată de UCL Institute of Education, investigaţia a constatat o creștere cu 16% a problemelor emoţionale (precum anxietate și depresie) și cu 8% a problemelor de comportament în cazul copiilor de 7-14 ani ai căror părinţi au divorţat.

În timp ce problemele emoţionale au fost înregistrate atât la fete, cât și la băieţi, problemele de comportament mai grave au fost apanajul băieţilor. Studiul a mai arătat că divorţul avea același impact asupra sănătăţii mintale la copiii provenind din medii privilegiate și la cei cu un statut socioeconomic scăzut.

„Motivele pentru care o persoană tânără dezvoltă probleme de sănătate mintală pot fi complexe, dar acest studiu arată că destrămarea familiei poate fi derutantă și perturbatoare pentru un copil”, a subliniat Tom Madders, directorul organizaţiei YoungMinds.

Sprijinul emoţional redus al părinţilor exact în perioada în care copilul are cea mai mare nevoie de susţinere poate constitui o explicaţie credibilă pentru problemele de sănătate mintală, crede Nick Waggett, directorul Association of Child Psychotherapists.

„Copilăria târzie și adolescenţa timpurie se conjugă cu nevoia crescândă a propriei identităţi și individualităţi, distincte de cele ale adulţilor, și, de asemenea, cu nevoia de părinţi disponibili emoţional în această perioadă de tranziţie”, explică Waggett, subliniind că divorţul secătuiește resursele părintelui, lăsând copilul pe cont propriu în acest proces de dezvoltare și tranziţie.

Totuși, atunci când părinţii amână divorţul pentru perioada în care copiii devin adolescenţi, suferinţa acestora nu este, nici pe departe, una atenuată.

Adolescenţa nu amortizează șocul divorţului

„Când aveam 16 ani și părinţii mei s-au despărţit, am jurat că nu voi uita niciodată cum e să fii un adolescent care trece prin această situaţie dureroasă”, povestește jurnalistul și scriitorul Patrick Barkham, mărturisind că și-a dorit cu disperare ca părinţii lui să rămână împreună, chiar dacă era foarte vizibil că nu formau un cuplu fericit.

Barkham a retrăit momentele destrămării familiei sale în momentul în care scandalul divorţului politicianului Chris Huhne a ţinut prima pagină a ziarelor, la fel ca și deteriorarea relaţiei acestuia cu mezinul său, Peter, de 18 ani, care i-a trimis mesaje mânioase și insultătoare, considerându-l vinovat de despărţire.

Huhne și-a înșelat nevasta și a intentat divorţul pentru a rămâne în relaţie cu femeia care a lucrat pentru el în campania electorală. Mânia cu care Peter a respins toate încercările tatălui de a reface relaţia tată-fiu este ilustrativă pentru modul în care divorţul rănește chiar și la vârsta majoratului.

„Pierdere, durere, doliu” sunt cuvintele prin care consilierul Christine Northam descrie experienţa adolescenţilor martori la eșecul mariajului părinţilor lor. „Copiii de 18-19 ani sunt destul de critici, văd totul în alb sau în negru. Ei au pierdut tot ce au avut – părinţii lor împreună. Oamenii nu înţeleg asta atunci când se gândesc că vor avea o aventură și vor părăsi mariajul. Dar copiii iubesc stabilitatea și familia în care au crescut”, explică Northam.

Este ușor pentru părinţi să le atribuie adolescenţilor mai multă maturitate decât au ei în realitate, afirmă și psihologul Angharad Rudkin. „Să presupui că un adolescent mai copt va înţelege motivele despărţirii și că va rămâne sensibil și corect înseamnă să ceri foarte mult de la el. Adolescenţii de vârstă mai mare pot privi în urmă și să simtă că au trăit o minciună – că viaţa de familie cu care au crescut și de care nu s-au îndoit poate niciodată era ceva ce părinţii așteptau să se încheie imediat ce ei ar fi plecat la universitate”, punctează Rudkin.

Dincolo de impactul emoţional negativ pe termen scurt și mediu pe care îl are despărţirea părinţilor asupra copiilor, există și un efect care se face simţit la vârsta la care copiii deveniţi adulţi își întemeiază propria familie.

Cum se transmite divorţul de la o generaţie la alta

Adulţii care provin din familii destrămate au la rândul lor un risc sporit de a divorţa, a arătat un studiu din anul 2001, efectuat de cercetătorii Paul Amato și Danelle DeBoer.

Autorii au constatat că riscul de divorţ al unui cuplu crește cu 69% dacă părinţii femeii au divorţat și cu 189% dacă ambii soţi provin din mariaje eșuate. Transmiterea divorţului la generaţia următoare este mai probabilă dacă mariajul părinţilor a înregistrat un nivel relativ scăzut de discordie înainte de despărţire. De asemenea, în comparaţie cu adulţii provenind din familii în care părinţii au rămas împreună, cei care au fost martori la divorţul părinţilor au dezavuat în mai mare măsură ideea căsătoriei ca relaţie care poate dura o viaţă.

Studiul citează alte 10 investigaţii longitudinale care au ajuns la rezultate asemănătoare, concluzionând: „Divorţul parental este unul dintre cel mai bine documentaţi factori de risc” pentru mariajele copiilor.

Un studiu din 2004 a constatat că divorţul părinţilor poate submina capacitatea copiilor de a-și construi un mariaj fericit și durabil. Un lot de 131 de copiii cu vârsta de 3-18 ani la divorţul părinţilor (de la începutul anilor ’70) a făcut obiectul unor interviuri clinice extinse 25 de ani mai târziu. Aduţii din familiile divorţate au raportat o dificultate mai mare în atingerea dragostei, intimităţii sexuale și a angajamentului faţă de căsătorie, comparativ cu cei proveniţi din familii intacte. De asemenea, divorţul părinţilor a generat în copii îndoiala cu privire la capacitatea cuplurilor de a depăși conflictele maritale, precum și teama că vor repeta modelul familiei lor.

Transmiterea intergeneraţională a divorţului este un fenomen larg răspândit – a fost și concluzia unui studiu publicat în 2013 care a analizat date provenind din 13 ţări europene, dar și din Canada și SUA. Cercetătorii au identificat modele similare de comportament marital la copiii ai căror părinţi divorţaseră – de exemplu, femeile din familii destrămate aveau, în toate ţările studiate, șanse mai mari de a coabita cu un partener decât de a se căsători, comparativ cu femeile care au crescut cu ambii părinţi.

Modul în care divorţul se transmite de la o generaţie la alta a primit, de-a lungul timpului, mai multe explicaţii, două dintre ele fiind cele mai cunoscute.

citeste mai mult:

https://semneletimpului.ro/

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (4376 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: