ULTIMELE STIRI!

Referendumul, o discuţie încă neterminată

Și dacă la final, indiferent de rezultatul referendumului de săptămâna viitoare, vom constata că România a ratat lecţia?

Sarah avea 17 ani când a avut o discuţie pe care și-o imagina oribilă cu pastorul ei. S-a dus la el cu un gol uriaș în stomac, conștientă că, atunci când îi va spune lui, va fi ca și cum va fi aflat întregul oraș mic în care locuia. Reacţia pastorului a fost însă foarte diferită de tot ce se aștepta Sarah din partea lui – în loc să o desfiinţeze, cuvintele pastorului i-au întărit, din contră, încrederea în Dumnezeu, în dragostea Lui pentru ea și chiar credinţa în minuni. Când Sarah i-a mărturisit pastorului că este atrasă de alte fete, acesta i-a promis că „vom învăţa să înfruntăm ura împreună. N-o să ne urâm nicidecum unii pe ceilalţi. Apoi vom ajuta biserica noastră să înveţe și ea să nu urască.” Și s-a ţinut de cuvânt. „Știu că el nu e de acord cu căsătoria gay”, avea să povestească Sarah câţiva ani mai târziu, „dar să-mi spună lucrul acela și apoi chiar să îmi fie alături în acești ultimi ani… n-aș fi putut să cer nimic mai mult.”

În campania care a precedat referendumul pentru modificarea definiţiei constituţionale a familiei, reacţiile precum cea a pastorului Sarei, deși cred că pe alocuri au existat, au fost complet invizibile pentru publicul larg. Discursul public pe tema drepturilor persoanelor LGBT a fost înghiţit, în mod regretabil, de o polarizare atroce, incompatibilă cu dezbaterea. O lecţie despre cum să nu ne urâm ar fi fost mai mult decât bine-venită. O lecţie despre cum să ne iubim a părut însă, încă de la început, utopică.

Referendumul a rămas o discuţie neterminată fiindcă este o discuţie pe care am început-o pe picior greșit, mai întâi pentru că niciuna dintre tabere nu a fost pregătită/s-a temut să recunoască în deplină sinceritate despre ce vorbim și apoi pentru că, atunci când a început discuţia, i s-a permis să degenereze în război.

Pentru claritatea analizei putem reduce conflictul ideologic privind referendumul la ciocnirea a două tabere: activiștii pro-LGBT și activiștii religioși. Ar trebui totuși amintit că, printre membrii vizibili și asumaţi ai comunităţii LGBT au fost și unii care s-au menţinut în afara oricărei dispute publice despre referendum. De asemenea, și printre religioși au fost mulţi care au tăcut pe tema referendumului pentru a nu se asocia cu latura cea mai vocală a taberei lor, cu ale cărei metode nu s-au identificat. De aceea, atunci când discutăm despre conflictul din jurul referendumului în termenii „activiști LGBT contra activiști religioși”, trebuie să reţinem cuvântul „activiști” ca unul care indică existenţa a două nuclee dure și care ne ajută să ne distanţăm atât de o generalizare greșită, cât și de o sentinţă definitivă aplicată unei tabere sau alteia (LGBT sau religioși).

https://semneletimpului.ro/international/europa/romania/referendumul-o-discutie-inca-neterminata.html

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (5121 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: