Reclame
ULTIMELE STIRI!

Cum să-i faci pe oaspeții de la biserică să se simtă inconfortabil – sfaturi de la unu care a trecut pe acolo….

Martie 2018. Un vechi prieten îmi relata faptul că are copilul student într-un oraș din România… și cum el este pastor, primul lucru evident de logic care l-a făcut după ce i-a rezolvat treburile legate de cămin, alimentație și studii… a fost acela de a-și îndruma copilul către o biserică creștină din oraș. Așa că m-a sunat pe mine să îmi ceară un sfat prietenesc… cum și ce ar trebui să facă.

Apoi a urmat și feedback-ul de la copil. ”Tată, știi cum e. Nimeni nu te bagă în seamă, ești un necunoscut, rămâi un necunoscut, chiar dacă te vede unu, doi că ești nou pe acolo…

E o chestie destul de frustrantă. Dar cred că am trecut cu toții pe acolo. Probabil că ai fost și tu prima dată într-o biserică și nu cunoșteai pe nimeni și nimeni nu a venit la tine să te salute, să te întrebe de sănătate, să vadă ce faci acolo, să te țină de vorbă câteva minute. Sau dacă a dat cineva mâna cu tine, a făcut-o așa de rece încât ai plecat mai repede decât ai venit…

Pe vremea când eram student nu erau telefoane mobile. Nici rețelele de socializare. Atunci începea să apară internetul și ici-colo mai auzeam de persoane că trimit emailuri. Așa am perceput noi atunci că scrisorile noastre ajung mai repede – de fapt instantaneu – la cei dragi ai noștri. Și am început și eu să scriu emailuri… și să aștept ca cineva să răspundă la ele. Le scriam la ai mei pe adresa unui prieten de familie, care nu prea avea chef să fie prea ”ospitalier” cu familia, sau dacă era… o făcea doar dacă eu puneam în titlul subiectului acelui email ceva care să sară în ochi. Era un fel de pușcărie, că eu trimiteam mesajele la el și sunt sigur că el nu dădea CTRL+P (sau ce prescurtări erau pe atunci la ”tipărește mesaj” de la adresa lui de email…), probabil că uneori îi mai scăpa vederea peste ceea ce scriam eu… Oricum nu aveam nimic de ascuns, doar eram oaspete în ”mail-ul lui”… deși mă simțeam ciudat – mai mult acum când mă gândesc la acele momente pentru că nu prea aveam bani de plicuri și timbre și cineva trebuia să le scrie la părinți că toate sunt în regulă, nu? 🙂

Într-o zi am mers la o biserică cu alți colegi de facultate și ni s-a spus că la acea biserică mare veneau tot felul de personalități și persoane importante. Nu ne-a băgat nimeni în seamă acolo. Ne simțeam ca niște străini. Mai priveam și noi în jur și încercam noi să fim prietenoși… dar nu avei cu cine.Poate că dacă vorbeam altă limbă străină lor… ne-ar fi băgat careva în seamă. Ăia nu erau educați cum să-i trateze pe vizitatori. Și probabil că bisericile muribunde nu își vor învăța niciodată membrii săi cum să-și abordeze noii veniți la biserică. Sper ca această exprimare să nu fie una permanentă. Vă rog să continuați să citiți, la final vom trage singuri concluziile!

Așa că postarea de astăzi va fi una mai dură. O să vă prezint niște ipoteze pe care sunt sigur că nu le veți pune în practică, dar de fapt sunt sigur că mulți dintre voi poate le-ați făcut deja fără să vă dați seama.

Nu doar că este inconfortabil pentru o persoană să participe pentru prima dată la o slujbă de biserică și să fie nefamiliar cu Dumnezeu și cu viața de biserică. Astfel de persoane sunt și cele care consideră gestul de a participa la biserică drept un risc imens doar să apară la acea întâlnire. Din nefericire, sunt o mulțime de lucruri pe care bisericile le fac prin care oaspeții se simt chiar și mai inconfortabili atunci când vin acolo pentru prima dată. Iată doar câteva….

Folosesc un limbaj interior confuz
Bisericile au devenit destul de notorii pentru folosirea unui limbaj intern drăguț cum ar fi ”Camera Fluturașii” – ca să se refere la camera pentru cei până la vârsta de 2 ani. De ce nu îi spun că e încăperea pentru infanți? Probabil că asta ar ajuta pe oaspeți să înțeleagă și să nu se mai simtă ca niște străini. Nici unul dintre oaspeți nu știu dacă copilul lor ar trebui să meargă la sala ”fluturașii” sau la sala ”buburuze”… pentru că ei cresc copii, nu buburuze, nu? Dacă ai fi venit la biserica respectivă pentru prima dată, tu ce ai fi înțeles prin termenul ”Camera Fluturașii”? Că ar fi pentru … îndrăgostiți? sau pentru cupluri? Decât să producem confuzie în jur – și poate nu tot timpul sunt în jurul nostru oameni care să ne explice ”ce a vrut să zică predicatorul prin termenii menționați anterior?” – am face bine să înlăturăm astfel de acronime pe care le înțeleg cei din interior… dar nu și vizitatorii.

Îi arată cu degetul pe noii veniți
Oamenii care vin pentru prima dată la biserică le place să fie în centrul atenției, așa că asigurați-vă că faceți ceva cu ei, gen, să-i țineți ridicați în picioare ca toată lumea să-i vadă, să-i salute în timpul serviciului de închinare la un anumit punct. Da, sper că v-ați dat seama că glumeam… dacă nu v-ați dat seama, să vă spun un secret: glumeam acum! Nu îi arăta cu degetul pe noii veniți. O să se simtă stânjeniți, inconfortabil, poate rușinați… În schimb, caută să găsești modalități creative și neamenințătoare prin care să-i poți identifica și să le spui un bun venit, și să se simtă că sunt bine veniți și data viitoare.

Îi îndrumă greșit în clădirea bisericii
Asigurați-vă că nu aveți semne clare afișate prin toată clădirea bisericii. Oaspeții ar trebui să știe unde trebuie să meargă atunci când vin la biserica noastră, iar dacă nu știu… ei sunt de vină, nu? Dacă o să vină mai des la biserică atunci o să-și dea ei seama. Atunci când oaspeții nu știu unde să parcheze mașina lor, nu știu pe care ușă să intre, sau au un timp dificil în a naviga spre sala corectă din biserică… toate acestea se datorează faptului că tu nu te-ai gândit să le oferi ajutor să găsească ceea ce caută, ceea ce de fapt a și creat o situație mai mult decât incomodă și confuză pentru ei!

citeste mai mult:https://crestinismtrait.blogspot.ro/2018/04/cum-sa-i-faci-pe-oaspetii-de-la.html

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (3926 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: