Reclame
ULTIMELE STIRI!

Dumnezeul de dincolo de fileu

„Aș fi încântat să știu că Dumnezeu există!”[1] Această afirmaţie, pe care mulţi și-au amintit-o recent, nu îi aparţine vreunui filosof, ci unui sportiv – Rafael Nadal, câștigătorul din 2017 al turneului de tenis US Open.

Afirmaţia a venit ca răspuns la o întrebare directă adresată lui Nadal în cadrul unui interviu pentru Sports Illustrated, în anul 2010, pe parcursul căruia reporterul a dorit să afle, printre altele, dacă celebrul jucător de tenis are origini evreiești, dacă e un creștin practicant și dacă se roagă. Probabil mulţi care nu știau de interviu vor deveni curioși să afle ce a răspuns Nadal la aceste întrebări, dar poate că ar trebui să fim cel puţin la fel de curioși de ce reporterul i-a pus aceste întrebări.

Sportul și religia în general, dar în mod special religia creștină, par a merge uimitor de bine împreună, în ciuda originii lor diferite – creștinismul s-a născut într-o cultură ebraică fundamental diferită de cultura greacă din care au izvorât jocurile olimpice. Astăzi există duhovnici ai echipelor de fotbal, există topuri ale celor mai credincioși sportivi și chiar campanii misionare în care foști sau actuali sportivi povestesc despre cât de mult i-a ajutat credinţa să devină cei mai buni în domeniul lor de activitate, chiar dacă, pentru mulţi, aceste competiţii ridică probleme etice încă nerezolvate. Poate totuși religia să influenţeze soarta unei partide sportive? Este sportul de astăzi un domeniu în care Dumnezeu „înalţă pe cine vrea și coboară pe cine vrea”? Sau e doar o afacere omenească?

Mulţi sportivi aleg să își facă semnul crucii la intrarea pe terenul de joc. Conferă acest gest, oare, sacralitate actului sportiv? Imediat după ce câștigătorul din 2016 al Balonului de Aur – Ricardo Kaka – a arătat tricoul inscripţionat cu „I belong to Jesus” (Îi aparţin lui Isus), casele de modă au început să gândească astfel de tricouri pentru cei care doreau să imite exemplul celebrului fotbalist. Deși nu a oprit injuriile de pe stadioane și nici răbufnirile nervoase ale jucătorilor, un astfel de gest spune multe despre formele de exprimare a religiei creștine contemporane.

Drumul sportului de la Atena la Ierusalim a fost însă unul lung și controversat. Redescoperirea lui nu va rezolva toate controversele etice ale subiectului, dar ne va ajuta să le vedem dintr-o perspectivă mai corectă.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/religie/dumnezeul-de-dincolo-de-fileu.html

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (3919 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: