Reclame
ULTIMELE STIRI!

Cum să privim defectele reformatorilor

Jeremy Vuolo: Voi începe cu prima întrebare. În timp ce sărbătorim 500 de ani de când Martin Luther a pironit cele 95 de teze pe ușa Catedralei din Wittenburg, cu siguranță că vorbim de bine oameni ca Luther, Calvin, Bucer, Zwingli și adevărurile pe care ei le-au proclamat și le-au stabilit. Totuși, în mod inevitabil, se ivesc conversații, de exemplu, despre scrierile antisemitice ale lui Luther, sau despre implicarea lui Calvin în moartea lui Servetus, așa că întrebarea este următoarea: Cum ar trebui să-i considerăm pe acești oameni care au fost folosiți într-un mod atât de monumental de Dumnezeu spre un mare folos, și totuși, vedem în viețile lor fie defecte izbitoare fie puncte oarbe? Cum ar trebui să îi considerăm dacă descoperim adevăruri realmente îngrijorătoare despre viețile personale sau poate chiar despre un punct de vedere doctrinar pe care l-au susținut?

Phil Johnson: Răspunsul meu la această întrebare este același răspuns pe care l-aș da dacă m-ai întreba despre lista de eroi ai credinței din Evrei 11. Citești acea listă din Evrei 11 și ea include oameni ca Samson care a fost un dezastru spiritual din multe puncte de vedere. El a fost dedicat de părinții lui la o vârstă foarte fragedă pentru a trăi ca Nazireu, ceea ce însemna că el nu își putea tunde părul, nu avea voie să se atingă de vin sau de nimic din rodul viței, și nu avea voie să se atingă de trupuri moarte. El le-a făcut pe toate acestea. A mâncat miere din hoitul unui leu și apoi s-a lăudat cu asta. A trăit o viață desfrânată. Și și-a dezonorat părinții pentru că a dorit să se căsătorească cu o filisteancă, iar ei au fost îngroziți de această idee. Deci el s-a căsătorit cu o păgână. Ceea ce l-a băgat în conflict cu socrii, așa că a trebuit să omoare o grămadă de ei. Te uiți la viața lui din perspectiva standardelor morale ale secolului 21 și spui că acest om a fost un dezastru. A fost un dezastru absolut. Și totuși, Biblia îl enumeră ca unul dintre eroii credinței.

Iar răspunsul este: noi toți avem defecte. Unii dintre noi au mai multe defecte decât alții, dar toți oamenii au defecte. Și Dumnezeu totdeauna a folosit oameni cu defecte. David a comis adulter și omor. Iar acestea sunt păcate care în mod indiscutabil l-ar descalifica pe un om de la a conduce o biserică în ziua de azi. Dacă aș ști că cineva care ar vrea să fie pastor a comis adulter și a aranjat moartea soțului concubinei lui, aș spune că sub nici o formă acel om nu ar putea fi fără reproș. Chiar dacă ulterior s-a pocăit, nu aș dori să îl văd într-un rol pastoral pentru că el nu este fără reproș. Iar aceasta este prima cerință pentru un pastor. Și totuși, Domnul l-a păstrat ca împărat al lui Israel și el este cel din care a descins linia mesianică.

Deci, Domnul justifică păcătoșii, nu-i așa? Nu ca și cum ar arunca la gunoi dreptatea. Și nu ca și cum ar arunca la gunoi moralitatea. Fii sigur că păcatul tău are consecințe. Și așa s-a întâmplat în toate acele cazuri. Dar faptul că oamenii au defecte nu înseamnă că Dumnezeu nu îi poate folosi. Și nu înseamnă că noi nu ar trebui să îi onorăm pentru credința și pentru credincioșia lor când ei au fost credincioși.

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (3919 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: