Reclame
ULTIMELE STIRI!

Belgia: Cazurile de eutanasiere cresc cu 27% în fiecare an

Cea mai mare creștere a „sinuciderilor asistate” este în rândul persoanelor care nu sunt de așteptat să moară în viitorul apropiat. Belgia este prima țară din lume fără restricții de vârstă în ceea ce privește eutanasierea.

Belgia a devenit a doua țară din lume care a legalizat eutanasierea în 2002, imediat după Olanda. Legea permite sinuciderea asistată dacă pacientul suferă de dureri fizice sau psihologice constante. A avea o boală mortală nu este o condiție obligatorie.

Cu toate acestea, medicul trebuie să obțină o a doua opinie medicală asupra caracterului „incurabil” a suferinței pacientului și trebuie să se asigure că voința pacientului de a-și pune capăt vieții este clară și lucidă. În cazurile de boală psihică, un psihiatru trebuie să își dea acordul.

Când legea a fost aprobată pentru prima dată, se puteau siucide asistat doar persoanele de peste 18 ani. Însă, în 2014, Belgia a legalizat și eutanasierea copiilor.

Noua lege a permis minorilor să fie eutanasiați doar în anumite condiții: copilul trebuie să aibă capacitate de discernământ, iar consimțământul părinților este obligatoriu. Astfel, Belgia a devenit prima țară din lume fără restricții de vârstă în ceea ce privește practica eutanasiei.

Raportul bianual al Comisiei Belgiene privind Controlul Eutanasiei (CFCEE), publicat în 2016, a arătat că unul din cincizeci de oameni moare prin acest tip de procedură. Datele Ministerului Sănătății arată că decesele prin eutanasiere cresc cu 27% în fiecare an. Conform datelor din CFCEE, numărul pacienților care au folosit-o pentru a-și pune capăt vieții a crescut de aproape opt ori de când Belgia a legalizat moartea asistată de medic. În 2015 au existat peste de 2.000 de cazuri de eutanasiere, în medie de șase pe zi – un record pentru țară. În plus, între anii 2014 și 2015, 124 dintre acești pacienți au avut o tulburare „mentală și comportamentală”.

Deși procentul persoanelor care au probleme de natură psihologică este scăzut (aproximativ 3%), mai multe cazuri individuale au apărut în mass-media în ultimii ani au alimentat dezbaterea în jurul acestui tip de procedură în rândul  bolnavilor mintali.

O cercetare a revistei Canadian Medical Association despre eutanasierea în Belgia între 2003 și 2013 a arătat că majoritatea pacientilor care au ales acest mod de a muri au avut mai puțin de 80 de ani (65%) și au avut cancer (69%). Dar cea mai mare creștere a sinuciderilor asistante din acea perioadă a fost în randul persoanelor de peste 80 ani, fără cancer și nu se asteapta să moară în viitorul apropiat.

Numărul total de decese asistate de medic în deceniul de după legalizare a fost de 8.752, cu o creștere constantă în fiecare an. În 2003, au existat 235 de cazuri de eutanasiere, reprezentând 0,2% din decesele la nivel național, iar în 2013 au existat 1.807 de cazuri, ceea ce reprezintă 1,7% din totalul deceselor pe anul respectiv.

Potrivit cercetării, „pe tot parcursul deceniului, calitatea vieții a pacientului și echipele de îngrijire au ajuns să fie verificate mai des pentru cererile de eutanasiere, chiar mai mult decât era necesar”.

Rezultatele studiului ar putea sugera „o creștere a cererilor de eutanasiere, deoarece pacienții s-au familiarizat cu legea și o creștere a voinței de a efectua acest procedeu, din cauză că medicii au devenit mai experimentați și societatea s-a obișnuit cu practica”.

Marcel Zwahlen, cercetător la Institutul de Medicină Socială și Preventivă de la Universitatea din Berna din Elveția, a remarcat că nu toate grupurile societale aprobă eutanasierea. „Majoritatea îngrijorărilor în ceea ce privește „libera voință” a pacientului cu afecțiuni neuropsihiatrice este dacă într-adevăr dorința este „liberă” având în vedere condiția psihică a acestuia”, a declarat Zwahlen pentru Reuters.

Reprezentanții Bisericii Romano-Catolice avertizează că se face abuz de legea controversată a eutanasiei din Belgia, pacienții fiind uciși fără efectuarea verificărilor legale corespunzătoare.

Episcopul auxiliar Jean Kockerols de la Mechelen-Bruxelles a declarat pentru Catholic News Service săptămâna trecută că nu numai Biserica își exprimă îngrijorarea, ci și medicii și profesioniștii din domeniul medical.

„Este șocant faptul că, timp de 15 ani de când legea a fost aprobată, comisia nu a trimis nici un singur dosar procurorilor și nici nu a condamnat vreun medic”, a declarat într-un raport agenția de știri Cathobel a bisericii belgiene. Singurul moment în care CFCEE a decis să nu aprobe eutanasiereaa unei femei care suferă de depresie de 85 de ani a fost în octombrie 2015.

„CFCEE acționează ca și judecător și juriu, însă nu își îndeplinește rolul. Nu aplică legea, ci o încalcă”.

Episcopul a spus că este bucuros să vadă că dezbaterile din societatea belgiană privind practicile de eutanasiere cresc. „Chiar dacă există puține șanse în ceea ce privește schimbările legale, Biserica poate lucra la nivel moral și poate susține vocile care nu sunt de acord cu autanasia”, a continuat Kockerol.

Olanda, Belgia, Columbia și Luxemburg au legalizat eutanasierea. Un medic curmă viața persoanei, de obicei prin administrarea de medicamente barbiturate. De asemenea, în Elveția, Germania, Japonia și Canada, sinuciderea asistată de medic, în care pacienții iau ei înșiși acțiunea finală, este legală. În Statele Unite, moartea asistată de medic este legală în numai cinci state: Oregon, Vermont, Washington, California și Montana.

Sursă: Evangelical Focus

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/8176-belgia-cazurile-de-eutanasiere-cresc-cu-27-in-fiecare-an#ixzz54zRK44nF
Follow us: @alfaomegatv on Twitter | alfaomegatv on Facebook

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (3817 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: