Reclame
ULTIMELE STIRI!

Cine sunt românii care mai merg la biserică?!

Imediat după Revoluţie, în anii 1990 și chiar după 2000, biserica s-a bucurat de o încredere fenomenală, de 90%, în rândul românilor, în plin proces de dezvoltare, democratizare și, inevitabil, secularizare. Dar de la început estul Europei a reacţionat altfel la valul de secularizare care trebuia să își facă simţită prezenţa imediat după trecerea la democraţie. În România, de exemplu, secularizarea nu a reușit să fie impusă nici politic sau ideologic de către comuniști – pentru că imediat după Revoluţie românii „au reîmbrăţișat credinţa cu un avânt neegalat în Europa” – și nici de căderea bruscă în occidentalizare, cu toate schimbările culturale, politice și sociale pe care aceasta le-a adus.

De aceea poate că nu este de mirare că, la 15 ani de la căderea comunismului, biserica era tot cea mai frecventată instituţie culturală. Aproape 50% dintre români mergeau la biserică o dată pe lună sau mai rar, iar 33% dintre români mergeau de câteva ori pe lună/săptămânal. Strâns legată de mersul la biserică, următoarea activitate preferată de 47% dintre români era participarea la evenimente locale/sărbători cu iz naţional sau religios. În schimb, mersul la cinematograf, teatru, operă/operetă, chiar și o dată pe lună, nu erau printre activităţile culturale preferate de români.

La vremea respectivă, sociologul Mălina Voicu explica în Dilema Veche că încrederea de care se bucura biserica în rândul românilor, pe lângă faptul că rezidă în rolul de garant al identităţii și valorilor naţionale pe care îl are Biserica Ortodoxă, este de fapt un rezultat al credinţei religioase pe care o manifestă românii. „Românii cred în biserică deoarece cred în Dumnezeu şi, deocamdată, acţiunile clerului nu au erodat baza acestei încrederi. Nici pe viitor nu se întrevăd schimbări majore. Atâta vreme cât religia va fi importantă pentru români, biserica va continua să se afle în topul încrederii populare”, explica ea.

Dăm pe repede-înainte și ajungem în septembrie 2017 la un minimum istoric, de 50,6 procente de încredere a românilor în biserică, conform ultimului sondaj de opinie efectuat de IMAS. Dacă mergem pe explicaţia dată de Mălina Voicu, trebuie să ne întrebăm serios dacă nu cumva am ajuns în acel punct în care religia nu mai este atât de importantă pentru români. Conform Barometrului de Consum Cultural pentru anul 2016, cifrele par să confirme teoria: de la 50% români care mergeau lunar la biserică în 2005, procentul a scăzut la 22% pentru anul 2016, iar de la 33% români care mergeau săptămânal, procentul a scăzut la 27%. Se observă deci o scădere drastică în rândul celor care erau oricum oarecum decuplaţi de biserică, cu o frecvenţă de o dată pe lună sau mai rar, dar și o scădere, mult mai mică, dar semnificativă totuși, în rândul credincioşilor cu o frecvenţă mare, deci mult mai legaţi de biserică.

Am putea spune deci, pe baza tiparelor evidenţiate în studiu, că religia și-a pierdut din importanţă mai ales pentru cei pentru care oricum nu era extrem de importantă, dar și entuziasmul celorlalţi preocupaţi de viaţa religioasă a scăzut. Aceasta în condiţiile în care bisericile au rămas în continuare cele mai răspândite elemente de infrastructură culturală în România, iar gradul de participare al românilor la activităţi cu caracter comunitar este, în general, mai ridicat decât gradul de participare la activităţi cu caracter cultural sau de divertisment. Și, deși femeile și bărbaţii participă în procent similar la activităţi cu caracter comunitar, în mod special sărbători și evenimente locale, mai multe femei merg la biserică decât bărbaţi.

De asemenea, frecvenţa lunară a mersului la biserică este mai ridicată în rândul persoanelor vârstnice decât în rândul tinerilor: 35% dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 29 de ani menţionează că merg cel puţin o dată pe lună la biserică, procentul fiind de 44% în cazul respondenţilor cu vârste între 30 şi 39 de ani şi ajungând la 59% în cazul persoanelor de peste 65 de ani. Curios pentru unii, studiul remarcăfaptul că nu există diferenţe în ceea ce priveşte frecvenţa participării la servicii religioase între persoanele cu nivel mediu şi cele cu nivel ridicat de educaţie (aproximativ 47% dintre persoanele din ambele categorii educaţionale merg lunar la biserică). În schimb, diferenţele apar la nivelul persoanelor cu nivel scăzut de educaţie: 60% dintre acestea au menţionat că merg cel puţin o dată pe lună la biserică, dar nu sunt la fel de interesate de evenimentele locale la fel ca cele cu educaţie superioară.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/international/europa/romania/cine-sunt-romanii-care-mai-merg-la-biserica.html

 

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (4006 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: