Reclame
ULTIMELE STIRI!

Se apropie adunările generale și trebuie să vorbim neapărat despre … muzică!

Se apropie adunările generale și trebuie să vorbim neapărat despre … muzică!

Încă un capitol din ,,Pribeag la răscruci“: Cu muzica la răscruce

Muizcă bună, muzică rea; muzică grea, muzică ușoară; muzică populară, muzică cultă; muzică tradițională, muzică contemporană, muzică bisericească, muzică lumească, muzică corală, trupe de închinare; orchestre, soliști; cântări comune, fanfare; muzică ce-mi place mie, muzică ce-ți place ție … și enumerările ar putea continua.

Am aflat că, mai nou, bisericile nu se mai rup pe probleme doctrinare, ci din cauza preferințelor muzicale. În loc să ne înalțe, muzica a ajuns să ne coboare la nivelul luptelor fraticide. Măi să fie … Ne pierdem armonia din cauza … armoniilor?

Ca unul care am traversat țări și mări, făcând salturi de civilizație și poduri peste culturi diferite, vreau să-mi spun și eu părerea. Am să-mi împart mesajul în trei idei principale. Dacă nu sunteți de acord cu ele, n-are rost să citiți mai departe.

1. Muzica este un limbaj, nu o probă de caracter
2. Muzica a tăcut în Noul Testament
3. Muzica plăcută lui Dumnezeu este din vibrația corzilor … inimii

Am să le iau pe rând:

1. Muzica este un limbaj, nu o probă de caracter.

Ca și vorbirea, muzica este un limbaj care transmite informații între oameni (și unele păsări … ,,cântătoare“). Există oameni buni care pot vorbi prost și oameni răi care pot vorbi foarte bine. Vorbirea, prin ea însăși, nu ne spune nimic despre caracterul unui om. Uneori, ea îl poate chiar …ascunde. Spunem atunci că persoana respectivă este ,,falsă“ și  ne ,,minte“.

Am să vă dau trei exemple:

Tatăl meu, Vasile Brânzei, a avut obiceiul să se încuie în camera din față a casei și să petreacă acolo ceea ce americanii numesc ,,Quiet Time“. Locul acela era ,,cămăruța“ în care-și trăia el părtășia cu Domnul în studiu și rugăciune. Când ne-am cumpărat un magnetfon, el îl lua cu el și asculta renumitele cântări ale fratelui Niculiță Moldoveanu. Făcând aluzie la unul din sfaturile apostolului Pavel în care vorbea despre antagonismul beției și al umplerii cu Duhul Sfânt, tata ne făcea cu ochiu și spunea în glumă: ,,Sunt cântările mele de pahar“. Muzica aceea, ritmată pe melodii profund românești, dar cu ritmuri contemporane era desfătarea lui.

Am preluat și noi la tineret unele din cântările fratelui Niculiță și le cântam acompaniați la chitară. Într-o după amiază petrecută în parc ne-am îmbătat și noi în armonia lor, dar … nu mică ne-a fost mirarea când, dincolo de înserare, un mic grup de tineri neduși la biserică s-au ridicat să plece de după perdeaua unor pomi și ne-au mulțumit ironic pentru muzică: ,,Am dansat de minune pe melodiile voastre. Unele au fost chiar niște tangouri foarte reușite“.

Și noi, care ne gândisem că făcusem evanghelizare cu muzica noastră … duhovnicească.

Al doilea exemplu este din multele mele dialoguri cu fratele Daniel Stăuceanu, muzician de profesie, profesor de muzică și dirijor de coruri. Într-o seară în care căuta neapărat să mă convingă de direcția greșită pe care o apucaseră cei de la corul de copii din Iași, mi-a vorbit mult, pe îndelete, despre teoria și influența muzicii în societate de-a lungul secolelor. L-am ascultat fără să-l întrerup. Aflam astfel lucruri noi, pe care n-aveam de unde să le știu și, în plus, fratele Stăuceanu se bucura de respectul meu și ca om de muzică și ca om al lui Dumnezeu. Îl simpatizam mult. Dincolo de aceasta însă, cred că-și dădea seama că țin cu cei din Iași, așa că și-a întețit prelegerea și s-a aprins puțin în vorbire. Eu am tăcut în continuare și m-am rugat. Dintr-o dată, ca străfulgerat de un gând, l-am auzit pe fratele Stăuceanu spunând:  ,,Dar ce fac eu? Nu cumva caut să te conving că muzica clasică, muzica bună ar face din cineva un om de caracter? Așa ceva nu se poate! Numai Dumnezeu face oameni de caracter, nu muzica. Majoritatea oamenilor de muzică pe care-i cunosc sunt niște parmatii. Instrumentiștii ăia care cântă și repetă toată ziua cele mai celebre piese muzicale din istorice sunt niște curvari și niște bețivi. Îi cunoasc eu prea bine …“

Se poate deci să cânți sau să asculți muzică elevată și totuși să fii un om josnic. Poți folosi limbajul unei muzici de calitate și tu să rămâi lispsit până și de cele mai elementare calități …

CITESTE MAI MULT: https://rascruci.wordpress.com/cu-muzica-la-rascruce/

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (3813 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: