Reclame
ULTIMELE STIRI!

Peste 9000 de persoane din Turda și Câmpia Turzii se adună în fiecare duminică împreună

Peste 9000 de persoane din Turda și Câmpia Turzii se adună în fiecare duminică împreună, ori la sărbătorile religioase pentru a-și ridica ochii spre cer, în rugăciune. Pentru a avea o imagine, putem spune că că numărul lor e mai mare decât populația comunei Mihai Viteazu, toată la un loc. Dacă ar fi să-i adunăm împreună ar constitui o mulțime ce ar umple centrul Turzii, om lângă om, până dincolo dePiața Romană, în sensul giratoriu.

Toți acești oameni sunt în majoritate covârșitoare creștini, dar în zonă sunt înregistrați, potrivit statisticilor și 13 musulmani și 9 mozaici. Cei mai numeroși creștini aparțin de bisericile tradiționale, ortodoxă, greco-catolică și catolică, dar circa 5000 de persoane din Turda și Câmpia Turzii aparțin bisericilor neoprotestante.

Turda și Câmpia Turzii au și 90 de atei, 143 de persoane cu o altă religie și 159 de persoane declarate fără religie.

La 450 de ani de la Marea Reformă, bisericile din Turda continuă ”eliberarea de dogmă”

La 450 de ani de la Marea Reformă, bisericile din Turda continuă ”eliberarea de dogmă”

 

 

 

Din rândul credințelor neoprotestante, cea mai bine reprezentată la nivelul zonei este Biserica Penticostală, ce avea la ultimul recensământ 887 de credincioși la Câmpia Turzii și 1559 la Turda. Locul secund ca număr de credincioși este ocupat de organizația Martorii lui Jehova. Cunoscuți pentru activitatea de misionariat intens, aceștia au 524 de credincioși la Câmpia Turzii și 751 de memebri la Turda. Urmează în ordine, baptiștii, adventiștii și evanghelicii.

Penticostalii, vulnerabili la disidențe

Bisericile neoprotestante în ciuda aerului de modernismpe care îl afișează se confruntă și ele cu o criză, cufenomenul de disidență, de multiplicare. Într-un fel, asistăm azi la o Reformă modernă a bisericilor neoprotestante, la fel cum în secolul XV-XVI, Biserica Catolică s-a confruntat cu reforma lutherană și calvinăPenticostalimsul se confruntă astfel cu curente moderne, așa-numitele biserici charismatice. Fenomenul constituie o noutate pentru Turda, dar de fapt este consecința unor unde de șoc, provenite de pe continentul american. O parte a credincioșilor neoprotestanți simt că bisericile de care aparțin au devenit rigide ori prăfuite sau pur și simplu nu mai corespund așteptărilor personale. Schimbările pe care noile credințe le propun sunt mai puțin teologice dar mai ales în modul de manifestare.

Cei care studiază istoria religiilor spun că asistăm la o multiplicare pe verticală și pe orizontală a credințelor religioase moderne. Globalizarea are și ea rolul ei: bisericile preiau instrumentele tehnice de transmitere a mesajelor pe care le folosesc foarte bine.

citeste mai mult: http://www.infoaries.ro/credinte-in-schimbare-bisericile-neoprotestante-de-la-turda-se-multiplica-preotii-ortodocsi-reticenti-fata-de-oastea-domnului/

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (3511 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: