Reclame
ULTIMELE STIRI!

Sfintele preocupări ale foștilor sfinți enoriași din foste sfinte biserici…

Pe 6 octombrie 2017 ziarul online Washington Post publica o știre care am citit-o și care m-a lăsat mai mult cu gura căscată decât să mă lase pe gânduri. Știrea a apărut inițial aici, dar ulterior a fost ștearsă sau probabil retrasă. Ulterior, după multe căutări pe internet, găsesc știrea pe site-ul National Catholic Reporter, de unde am preluat și fotografia alăturată.

Despre ce este vorba? Păi o să vă spun pe scurt. Despre BB. Da, știu că unii dintre noi probabil că am traduce aceste 2 litere ca fiind prescurtarea de la ”bed and breakfast” (cazare cu mic dejun pe românește). Alții probabil că vor zice că e de la ”barbeque” (adică grătar, care se prescurtează la fel, dar mai are un Q la final). Păi să vă țin în suspans? Logic că nu! BB vine de la Biserici Berării.

Niște biserici și-au închis clădirile pentru că nu mai puteau să se mai întrețină și enoriașii s-au dus pe alte cărări. Așa că niște afaceriști s-au decis să cumpere clădirea respectivă – de fapt e vorba de mai multe clădiri de biserici din Statele Unite ale Americii – și s-au folosit de atmosfera și de răcoarea interioară… să facă o afacere profitabilă, o fabrică de bere, cu butoaie, cu tot cu o secțiune de bar, unde pot foștii enoriași să mai vină la o ”părtășie”. Nu-i rău, nu-i rău deloc! (ar zice unii care frecventează bisericile din An în Paști, nu?)

Datorită naturii articolului care este relatat inițial în Washington Post nu pot reproduce cu exactitate cele relatate, așa că vă fac un sumar. Una din aceste biserici era de natură prezbiteriană. Inițial preotul care a vândut clădirea nu a dorit să se facă bar din ”casa Domului”, dar cred că banii i-a luat cu bucurie după ce s-au semnat actele. Și dacă o veni și el la o bere, nu o să vină cu sutana pe el, sau cu gulerul de preot pus… ci, logic, va fi ”sub acoperire”.

Normal ar fi ca acum să se schimbe și numele acelor clădiri din SB – sfinte biserici – în SB – sfinte berării. Doar că a început să apară și competiția. Încă din 2011 s-au închis cel puțin 10 biserici vechi și în locul lor au apărut berării noi, alte patru sunt în plan să apară imediat anul viitor. Tendința aceasta a apărut după recesiunea din anul 2007 în timp ce bisericile s-au închis… ghiciți de ce? Datorită membrilor în scădere.

Și această scădere nu a fost rezultatul a altceva decât a multelor zvonuri care s-au adeverit a fi realitate: abuzurile sexuale din cadrul bisericilor romano-catolice din jumătatea anilor 2000 au fost un factor în acest proces de a se ajunge la SB, deși clădirile bisericilor aveau asigurare – relata în acest articol un purtător de cuvânt al unei parohii din Boston.

Luna aceasta s-a deschis o altă berărie care a primit licența de a vinde lichior/băuturi alcoolice. Un alt purtător de cuvânt al unei patriarhii din Cincinnati declara că „Noi nu vrem ca (bisericile) să devină un magazin de băuturi alcoolice. Nu credem că este adecvat pentru o casă de închinare.

În Pittsburgh o berărie deschisă într-o biserică poartă numele ”Church Brew Works” (care s-ar traduce prin mai multe cuvinte în română, un fel de biserica fabrică de berării care funcționează, sau se poate traduce și prin lucrările fabricii de bere din biserică, eu încă sunt în dubii care variantă ar fi mai potrivită… așa că le las pe ambele să se minuneze tot omul), care s-a deschis în 1996; din scaunele bisericii s-au făcut separeuri de servit berea; rezervoarele de cupru și oțel stau acum pe locul fostului altar al bisericii. La intrare sunt steaguri galbene, aliniate, inscripționate cu moto-ul berăriei: ”În ziua a opta, omul a creat berea”. Motivul principal pentru care au ales o astfel de sală de fostă biserică pentru a o transforma într-o berărie… a fost pentru că semăna cu halele ieftine de bere din Germania.

Partea cea mai ”nostimă” a acestei relatări este că clerului nu i se interzice să servească acolo o halbă. Unii vin chiar frecvent și servesc ”Berea de la Orga cu Tuburi” (cum îi spun ei în engleză Pipe Organ pale) sau o halbă de bere neagră cu sigla ”Piosul Călugăr” (probabil de la culoarea veșmântului călugărilor).

Nu doar foste biserici catolice s-au transformat în berării, dar și biserici evanghelice și protestante… ba chiar au avut slujbă de ”binecuvântare a berilor”. Un raport televizat din acea vreme spunea că un preot catolic a fost prezent să dea binecuvântarea. Ea suna cam cum veți citi mai jos (traducerea îmi aparține, am încercat să fiu cât mai aproape de original și să vă facă să vă simțiți că ați fi la o slujbă de sfințit… beri… la o fostă sfântă biserică):

Dumnezeul întregii creații, tu ne-ai dăruit prieteni și mâncare și băutură,” spunea preotul care rostea binecuvântarea privind cu ochii îndreptați spre cer (și probabil cu mâna pe o halbă plină, sper să nu greșesc…). ”Binecuvântă aceste butoaie și fiecare soi de bere care va fi produs aici. Binecuvântă pe toți cei care sunt înviorați aici, și pe toți cei care se vor aduna în zilele și lunile și anii ce vor urma!

https://crestinismtrait.blogspot.ro/2017/10/sfintele-preocupari-ale-fostilor-sfinti.html

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (3629 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: