Reclame
ULTIMELE STIRI!

Reforma Protestantă pe afișele din Barcelona

Peste 500 de afișe au împânzit străzile Barcelonei, amplasate de Consiliul Local. Autoritățile orașului catalan s-au alăturat comemorării celei de-a 500-lea aniversări a Reformei protestante în lunile octombrie și noiembrie.

Acțiunea este parte a inițiativelor luate de Consiliul Local pentru promovarea și susținerea activităților organizate de bisericile și entitățile evanghelice ale orașului.

CEREMONIE OFICIALĂ DE COMEMORARE

În plus, pe lângă susținerea unor expoziții și a unor conferințe publice, „o ceremonie oficială de comemorare va avea loc în clădirea Primăriei Barcelonei”, a spus pastorul Samuel Aran în cotidianul spaniol online Protestante Digital.

Biroul de Afaceri Religioase al Barcelonei a spus că pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie vor publica pe site-ul său oficial un număr de articole care vor prezenta „membri și reprezentanți ai bisericilor și entităților evanghelice ale orașului”. Acestea vor prezenta, de asemenea, și „începuturile reformei protestante și influența acesteia asupra culturii, artei, educației și a păcii asupra societății catalane”.

DECLARAȚIA INSTITUȚIONALĂ

În luna iulie a anului trecut, Consiliul Local a aprobat o declarație instituțională prin care se angajează „să participe la evenimentele comemorative care vor avea loc în oraș în cadrul celebrării împlinirii a cinci secole de la reforma protestantă”.

„Consiliul municipiului Barcelona reafirmă, din perspectivă seculară, angajamentul său față de libertatea religioasă și față de libertatea conștiinței ca o condiție sine qua non de a respecta demnitatea poporului și de coexista creativ în interiorul orașului. De acea, sărbătorește religia și pluralitatea confesională a orașului”, s-a mai precizat în declarație.

PERSECURAREA CREȘTINILOR SPANIOLI

Este neobișnuit ca Consiliul unui mare oraș spaniol să promoveze și să susțină oficial un eveniment evanghelic.

Timp de mai multe secole, urmașii Reformei au fost arestați și condamnați. Numai în Madrid, conform istoricilor, cinci procese publice ale Inchiziției au avut loc în Piața Principală a orașului după 1621: 162 de persoane au fost acuzate, dintre care 29 au fost condamnați la ardere pe rug. Aproximativ 359 de persoane au murit acolo din diverse motive, prin spânzurătoare, până în anul 1809.

Biserica romano-catolică a pierdut exclusivitatea programelor religioase pe televiziunea spaniolă cu doar 30 de ani în urmă, când a fost difuzat primul program evanghelic.

„Am putut vedea cum evanghelicii au fost persecutați și adușa la tăcere începând cu anii inchiziției până atunci”, a spus Jose Maria Calviño, fost director al televiziunii publice spaniole. El a făcut posibil ca protestanții să aibă primul lor program pe radiodifuzorul public.

RECUNOAȘTEREA PUBLICĂ

În ultimii ani, comunitatea evanghelică a fost recunoscută public pentru contribuția sa în istoria Spaniei.

Abordarea evanghelică a Bibliei „a fost crucială în istoria gândirii și a creștinismului”, deoarece a promovat idei de „libertate” personală, a declarat fostul ministru al culturii și lider al Partidului Socialist din Madrid, Ángel Gabilondo.

Autoritățile spaniole apreciază, de asemenea, proiectele sociale în care s-au implicat de-a lungul timpului bisericile și organizațiile evanghelice. După atacurile din Barcelona, directorul general al Afacerilor Religioase din Catalonia, Enric Vendrell, a spus că „mulți pastori protestanți s-au pus la dispoziția guvernului, demostrând clar că sunt hotărâți să lucreze în favoarea coexistenței”. „Eu cunosc bine lumea evanghelică și mă bucur să știu că bisericile sunt angajate în această lucrare”, a adăugat el.

Sursă: Evangelical Focus

https://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/7755-reforma-protestanta-pe-afisele-din-barcelona

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (3656 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: