ULTIMELE STIRI!

Este războiul inevitabil?

În 1932, cu doar un an înainte de ridicarea la putere a lui Adolf Hitler, Albert Einstein îl întreba într-o scrisoare pe Sigmund Freud, cel mai cunoscut psiholog al vremii: „Există vreo cale prin care să scăpăm lumea de ameninţarea războiului?”

În răspunsul pe care Einstein l-a considerat remarcabil, „clasic”, Freud afirma că natura umană este condusă de două instincte egale și interdependente: eros, instinctul iubirii, de tipul celei pe care Freud o regăsea în porunca biblică a iubirii semenilor, și thanatos, instinctul distrugerii, al uciderii. Ultimul dintre acestea, spunea Freud, este augmentat atunci când agresiunea este justificată de un fals ideal înalt (de pildă, arianismul nazist sau mult mai actuala apărare a gloriei islamului).

În aceste condiţii, Freud credea că evitarea războiului este posibilă pe două căi: prima ar presupune ca instinctul iubirii să întărească suficient legăturile interumane, iar a doua s-ar baza pe o evoluţie intelectuală a omenirii care ar face posibilă eliminarea prin consens a războiului. Freud era conștient de nuanţele utopice ale analizei sale teoretice, dar credea că nu avem ce face decât să sperăm.

Acest tip de optimism, pe care însuși autorul îl considera mai degrabă un imperativ moral decât o stare de spirit reală, arată că reflecţiile lui Freud, în pragul izbucnirii celui mai sângeros război din istoria omenirii, erau în realitate pesimiste. Freud nu găsea în prezentul său „instrumente la îndemână” suficient de puternice pentru a împiedica un război. Pentru el, soluţia era inevitabil legată de un viitor îndepărtat, în care natura umană urma să fie schimbată în bine suficient de mult.

Astăzi există psihologi, sociologi și istorici care au înţeles că, printr-un efort interdisciplinar, trebuie să se treacă dincolo de abordarea lui Freud. Ne trebuie „instrumente la îndemână” pe care să le folosim ca să prevenim agresiunea.

O observaţie este esenţială în acest punct. Cea mai mare parte a publicului crede, de pildă, că teroriștii sunt niște nebuni sau niște fanatici religioși. Totuși agresiunea, inclusiv cea de sorginte teroristă, nu este provocată doar de stimulii din lumea interioară a agresorilor, crede profesorul de sociologie Riaz Hassan. Autor al unui amplu studiu despre sinucigașii cu bombă, acesta concluziona că adesea teroriștii sinucigași nu au probleme psihice, ci sunt motivaţi politic, adică de stimuli externi. Teroriștii consideră că ei și comunitatea lor au fost „umiliţi” și se impune o „răzbunare” cu semnificaţii politice, pe care și-o asumă „altruist”.

Citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/international/geopolitica/conflict/este-razboiul-inevitabil.html

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Sustine – Doneaza

Sustine – Doneaza

$1.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

Sustine. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Despre ADMIN (5407 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: