Reclame
ULTIMELE STIRI!

100 de morţi în 2 zile – Știm pe ce lume trăim?

Fiecare cu ce-l doare, acesta este modul de raportare la ce se întâmplă în lume. România cu politica internă, Europa cu supravieţuirea, America cu un război inedit între președinte și mass-media, Rusia cu politica „dezbină și cucerește”… Așa se face că pot să moară 100 de oameni în 2 zile dintr-o cauză care ne afectează pe toţi, și nimeni să nu scrie despre asta.

În nordul și sud-vestul Somaliei nu a mai plouat de trei ani. Pământul uscat nu a mai produs niciun petec de verdeaţă pentru cămilele și caprele care sunt surse de venit și de mâncare pentru localnici. Liderii locali estimează că păstorii și-au pierdut deja 65% din animale, scrie Al Jazeera. Cu restul străbat distanţe lungi pentru a găsi pășuni, în timp ce femeile și copiii migrează spre orașe și drumuri principale pentru a găsi surse alternative de mâncare și apă. Reporterii Al Jazeera au fotografiat corturile a aproape 400 de familii care și-au pierdut animalele și care s-au așezat cu tabăra lângă un drum, sperând să primească ajutor de la trecători.

Ultimele știri din zonă anunţă că 110 persoane, majoritatea femei și copii, au murit în ultimele două zile din cauza foametei și a bolilor provocate de secetă, a declarat primul ministru Hassan Ali Khaire, la patru zile după ce președintele ridicase gravitatea fenomenului la nivel de calamitate naţională, notează CNN. Acest număr se referă la cei care au murit în regiunea de sud-vest, unde seceta este cea mai severă. Nu este clar câte alte persoane au murit în restul ţării. Khaire a făcut un apel la populaţie, în special la oamenii de afaceri, să contribuie la efortul de salvare a „milioane de oameni care mor de foame și sete”. În prezent, peste 6 milioane de localnici, adică mai mult de jumătate din populaţia ţării, nu mai au siguranţa alimentaţiei și a apei potabile, ONU avertizând că seceta ar putea duce la instalarea foametei la nivel naţional. Sudanul de Sud, Nigeria și Yemen sunt și ele pe lista UNICEF a ţărilor care stau să planeze în haos din cauza foametei, care pune în pericol în special vieţile a milioane de copii subnutriţi. În Somalia, foametea a omorât aproximativ 260.000 de oameni doar între 2010 și 2012. La momentul respectiv, organizaţia umanitară Oxfam a criticat comunitatea internaţională pentru lipsa de răspuns. Ce înseamnă însă o critică aruncată în vânt, faţă de sute de mii de vieţi pierdute? Având în vedere lipsa de reacţie din prezent și faptul că subiectul abia a fost menţionat în presă ne vom dovedi a fi din nou o dezamăgire pentru cei care strigă după ajutor.

O criză făcută de om

„O declaraţie formală de foamete înseamnă că oamenii deja au început să moară de foame,” au declarat la comun trei agenţii ONU, despre Sudanul de Sud, care de trei ani este prins într-un război civil. Situaţia nu a fost niciodată atât de grav ca în prezent. Guvernul a declarat că două regiuni din partea centrală și de nord au nevoie urgentă de ajutor. 100.000 de oameni din acea zonă stau să moară de foamete, dar de fapt mai mult de 40% din populaţia ţării este paralizată de conflict și are nevoie urgentă de intervenţie, scrie DW.

„Foametea este făcută de om”, a declarat Joyce Luma, oficial ONU. „Nu se poate obţine mai mult din ajutorul umanitar în absenţa păcii și a securităţii”, a declarat ea. Conflictul a început în decembrie 2013 după ce președintele ţării l-a acuzat pe fostul vicepreședinte că ar fi plănuit un puci. De atunci, conflictul a ajuns să înghită tot mai multe grupuri etnice cu frustrările lor, astfel că producţia agricolă a fost oprită în multe zone după ce oamenii și-au părăsit casele și fermele, și nici nu se întrevede pacea la orizont.

Citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/

Reclame

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (2994 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: